Att minska stressen vid veterinärbesök – Low-Stress Handling

Många ägare och deras djur hatar att gå till veterinären.

Och jag förstår varför. Oftast kommer de in till ett väntrum fyllt med hundar och katter som är lika nervösa och oroliga som dem själva. Efter en tids väntan kommer de in till ett rum där en eller flera främmande personer, oftast utan att hälsa på djuret ordentligt först, tar upp djuret på ett bord. Bara att komma upp på ett bord bådar inte gott. Besöket innebär också någon form för obehaglig hantering i form av undersökning, fasthållning, rakning, nålstick och så vidare. Besöket blir lätt en mardröm för en ängslig individ.

Så ja, jag förstår att djuren associerar veterinären och veterinärbesöket med obehag. Men det är tråkigt att det ska vara så. Det är tråkigt att den våg av positiv djurhållning som spridits de senaste åren släpar lite efter i den dagliga verksamheten på klinikerna. Nu säger jag inte att djuren blir dåligt behandlade, men tidsbrist och okunskap leder allt för ofta till att osäkra individer utsätts för mer ångest och stress än vad som borde vara nödvändigt. Jag vet, för jag upplever det varje dag. Flera gånger om dagen tänker jag tanken att i denna situationen borde vi kunnat agera annorlunda för att minimera stress för djuret. Många gånger kan de undersökningar och provtagningar som krävs hanteras på ett mycket mindre ångestfyllt sätt än vad de görs. Men det krävs kunskap på området.

Det är nu vi kommer in på Low-Stress Handling.

Low-Stress Handling handlar om att göra djurkliniker och andra liknande verksamheter mer djurvänliga genom att tänka på miljön och vår hantering av djuren. Ett koncept som Dr Sophia Yin ligger bakom.

Dr Sophia Yin är veterinär och djurbeteende-specialist (Applied Animal Behaviorist) och hon arbetar dagligen med veterinärmedicin och beteendeproblem hos hund och katt. Hon är en populär föredragshållare världen över och hon arbetar mycket med att undervisa veterinärer, djursjukskötare och veterinärstuderande i USA i Low-Stress Handling.

Varför Low-Stress Handling?

Om man ser det från djurägaren och djurets perspektiv är det inte så svårt att se fördelarna.

– Besöken är mindre ångestfyllda för både djurägare och djur.

– Sannolikheten att nästa besök går lättare är stor. Att djuret successivt blir mer lätthanterligt vid veterinärbesök vilket är en stor lättnad för både djur och ägare.

– Som djurägare känner man sig tryggare att djuret tas väl om hand och inte utsetts för mer stress än nödvändigt.

Men frågan är då, vad är fördelarna sett från veterinärklinikens perspektiv? Tar det inte en himla massa tid, är ineffektivt och kostar massa pengar?! Nej tvärtom.

Trivsamma besök på kliniken skapar tillit och förtroende hos både djuret såväl som djurägaren. Att lära sig att läsa av våra patienter, kommunicera med dem på ett bättre sätt och hantera dem med större skicklighet leder till:

– Ökad säkerhet för personalen på kliniken.

– Ökad förmåga att behandla patienterna och ökad vilja hos ägare att komma in med deras djur.

– Ökar den totala effektiviteten genom att vi får patienter som villigt låter sig hanteras vid diverse procedurer.

– Bygger bättre relationer med både djurägare och patienter.

Low-Stress Handling har vi ännu inte hört så mycket om i Norden. Jag är i full gång att lära mig mer på området och jag hoppas att jag i framtiden kommer vara delaktig att utbilda mina nordiska kollegor så att vi får fler djurvänliga kliniker med säker hantering av trygga patienter. Om 2 veckor ska jag dessutom på workshop med Dr. Sophia Yin vilket blir spännande. Så ni kan räkna med att höra mer på området här på hemsidan. 🙂

Ingen stress här inte.
Ingen stress här inte.

2 kommentarer på “Att minska stressen vid veterinärbesök – Low-Stress Handling

  1. Låter väldigt intressant men jag undrar vad de går ut på mer konkret? Sist jag hämtade min inte alls särskilt nervösa hund (men med hyfsat mycket integritet) efter en heldag hos veterinären fick jag hem en hund som har tappat tilliten för hantering/beröring av främmande människor. Jag tänker att om de hade haft större kunskap i hur man kan hantera olika typer av hundar på ett bra sätt så hade det kanske inte behövt bli så.

  2. Hej, gå in på Sophia Yins hemsida och läs, där står det mer beskrivet. Jag kommer att skriva mer om ämnet efter hand så du kan också hålla lite koll i bloggen.

    Low-stress handling handlar just om det, att kunna läsa av olika typer av djur och hantera dem på bästa sätt för att minimera stress och för att undgå precis det du beskriver. Det handlar om att kontrabetingning av hantering och om att hålla/hantera på sätt så att djuret känner sig trygg, kort sagt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: