Kriterier, kriterieplaner och loggföring

Kriterier, kriterieplaner och loggföring pratade de om vid förra tillfället på klickertränarutbildningen. Tyvärr missade jag just denna del eftersom jag skulle på bröllop. Men just kriterier, kriterieplaner och loggföring har jag svårt för och det är en otroligt viktigt nyckel till effektiv hundträning.

Så nu använder jag lördagseftermiddagen (trots att solen skiner och det är 20 grader utanför) för att fräscha upp mitt minne på området. Och tänkte jag skriver ett inlägg om det samtidigt, eftersom jag är säker på att det är fler än jag som tycker det är knepigt.

Kriterier

Ett kriterie är det som hunden ska göra för att få sin belöning. Man brukar säga att sätta goda kriterier är det som skiljer en bra hundtränare från mängden. Hur vi sätter upp våra kriterier kommer vara avgörande för hur effektv vår hundträning kommer att blir och hur pålitliga beteenden vi får. Träningen blir mest effektiv om vi sätter kriterier som ger hunden en chans att lyckas så ofta som möjligt.

Kriterieplan

För effektiv träning bör man ha gjort en kriterieplan innan man börjar träna. Din kriterieplan är det som beskriver hur ni ska ta er från start till mål för att hunden ska lära sig det uttänkta beteendet. Kriterieplanen ska delas upp i så många kriterie som möjligt.. Om du till exempel ska lära din hund att använda nostarget kan din kriterieplan vara:

1. Titta på din utsträckta handflata.

2. Lukta på din utsträckta handflata.

3. Beröra målmedvetet handflatan med nosen.

4. Beröra handflatan med nosen oavsett var du håller handflatan.

5. Följa efter handflatan när du rör på handen i ett par sekunder.

6. Fortsätta följa efter handflatan när du rör handen (och förflyttar dig) i flera sekunder.

Dessa motsvarar alltså olika kriterier som hunden ska utföra för att få sin belöning. För att veta att man ligger på ett förnuftigt kriterie så finns det en 80 %-regel att sträva efter. Man bör lägga upp träningen så at hunden klarar minst 80 % av repetionerna (tex 4 ggr av 5 eller 8 ggr av 10). Klarar den det så är det dags att öka kriterierna, det vill säga gå vidare i sin kriterieplan. Klarar den inte 80 % så kan det vara att man behöver sänka kriterierna, det vill säga gå tillbaka i sin plan. Skulle det vara att hunden klarar ett kriterie bra men inte klarar nästa kriterie på en 80 %-nivå, då har steget mellan dessa två kriterier varit för stort och då behöver man fundera hur man kan lägga till ett mellanliggande kriterie i planen. På det sista kriteriet i planen så vill man så klart ha så stort lyckande som möjligt, det vill säga man nöjer sig inte med 80 % utan försöker komma så nära 100 procent som möjligt.

Om man har en bra kriterieplan och följer denna samt arbetar efter 80 %-reglen så innebär det att man får en låg felprocent tidigt i inlärningen vilket leder till att man får ett mer pålitligt färdigt beteende i slutändan.

En fördel med att ha tänkt igenom och skrivit ner din kriterieplan i förväg är att du har en mer klar bild av vilka beteenden du ska belöna, du behöver inte tänka och fundera medan du tränar med hunden utan detta har du redan gjort på förhand. Skulle saker inte gå enligt din plan så får du helt enkelt gå hem och fundera lite till och ibland kan det behövas en helt ny kriterieplan för att nå till slutmålet.

Loggföring

Det är här loggföringen kommer in. Med hjälp av en träningsdagbok eller liknande så kan du lättare hålla styr på om du följer 80 %-reglen då du kan se hur många gånger hunden klarat ett kriterie och hur många gånger det har blivit fel. Du kan lättare rätta upp på eventuella misstag och omvärdera planen i tid innan allt för mycket fel smugit sig in. För kom ihåg, alla fel under inlärningen lägger sig på beteenderegistret och påverkar hur pålitligt det färdiga beteendet kommer att bli.

Ok, jag erkänner, jag blir matt när jag tänker på det här. Hur ska man hinna föra träningsdagbok över alla olika beteenden vi tränar med?! Nej, det är det nog många med fulltidsjobb och andra förpliktelser som inte hinner. Men till de svåraste och  viktigaste beteenden som man vill lära hunden kanske man ska prioritera att verkligen få fört logg. Jag har ju hemläxa till Canis klickertränarkurs som är något att bita i, och här får jag definitivt föra logg om jag ska lyckas med en effektiv träning.

Men generellt ska jag ta mig i kragen och få gjort upp en kriterieplan till de grundfärdigheter jag ska lära hundarna. För jag känner verkligen att jag är extremt oeffektiv i min hundträning för tillfället. Jag åker till klubben och tar fram klickern och improviserar lite. Jag har ingen strukturerad plan innan jag tar ut hunden och jag får inga direkta genombrott. Så nu blir det skärpning. Dags att lägga kriterieplaner!

klickertränarkurs

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: