Sommarens faror – Borrelia

Jag tänkte jag skulle köra en bloggserie med det veterinärmedicinska temat ”Sommarens faror”.

Först ut är sjukdomen som alla fruktar; Borrelia (själva sjukdomen kallas egentligen Borrelios).

Jag möter många djurägare i mitt yrke som är oroliga för att deras hundar har fått Borrelios. Det kan röra som om hundar som ”inte är sig själva”, har haft en fästing, har varit slö en längre period, har klåda, har diarré eller ja, lite vad som helst, Borrelia är ofta något av det som djurägaren tänker på först när deras hundar är sjuka.

Så nu tänkte jag att jag skulle bena ut lite vad sjukdomen Borrelios egentligen handlar om.

Infektionen får man genom att man smittas via bett av en infekterad fästing. Fästingen är väldigt vanligt förekommande i stora delar av Sverige.

Minst sex olika Borrelia species har påvisats hos hund, i Sverige har man dock endast Borrelia afzelii, Borrelia garinii och Borrelia burgdorferi.

Smittan överförs från fästingen efter att den har sugit blod i ett halvt dygn till flera dagar. Man ska dock vara uppmärksam på att de flesta infekterad hundar (upp till 90 procent) aldrig utvecklar kliniska symptom = blir sjuka, utan deras immunförsvar bekämpar sjukdomen i det tysta. Hos ett fåtal hundar kan bakterien vandra från huden till t.ex. leder i närheten av fästingbettet och hos dessa hundar utvecklas kliniska symptom troligen som följd av kroppens immunförsvar.

Borrelios är en lurig sjukdom på det sättet att många olika symptom kan ses. I litteraturen är det dock främst feber, dålig aptit, slöhet, förstorade lymfkörtlar och vandrande hälta pga inflammation i leder som beskrivs. Det kan ta upp till flera månader från smitta till sjukdom.

Diagnosen är inte helt enkel att ställa. Men det finns olika tekniker man kan använda sig av. Den säkraste är att göra en PCR-undersökning från ledvätskan från en påverkad led och från hud nära leden. Men även om det är den säkraste metoden så är finns det en risk att man får ett negativt provsvar även om sjukdomen föreligger.

Det vanligaste sättet att testa för borrelios är att göra en serologisk undersökning där man i blodet letar efter specifika antikroppar för Borrelia. Ett negativt provsvar utesluter med stor säkerhet diagnosen. Ett positivt provsvar innebär att hunden någon gång har infekterats med Borrelia. Som tidigare nämnt så är det endast en mindre del av de infekterade hundarna som blir sjuka av infektionen, det betyder att värdet av provsvaret är begränsat. Veterinären måste sammanväga provsvaret med den kliniska sjukdomen för att bedöma om det är Borrelios som är orsaken till symptomen eller om det rent faktiskt föreligger ett annat sjukdomstillstånd. Antikroppar kan kvarstå i flera år och en hund som blivit infekterad för länge sedan kan fortsatt ge positivt provsvar långt efter, även om den aldrig blev sjuk av infektionen.

Många djurägare önskar att rutinmässigt testa sin hund för Borrelia, eller vill att man ska testa för Borrelia även om symptomen tyder på annan sjukdom. Sådana provtagningar är inte indikerade, eftersom hunden kan ha haft infektionen utan att vara sjuk av den, och därför ge positivt provsvar. Det finns ingen anledning att behandla hund, även om den har antikroppar mot Borrelia, som inte uppvisar kliniska symptom som tyder på sjukdomen. Det enda det leder till är att vi får fler resistenta bakterier.

Den viktigaste behandlingen av Borrelia är förebyggande. Det innebär att man regelbundet genomgår sin hunds päls för att avlägsna eventuella fästingar. Det finns också åtskilliga preparat på marknaden som ska hjälpa till att skydda mot fästingar. Dessutom finns det numera ett vaccin mot Borrelia, Läkemedelverkets bedömning av vaccinet är dock att dess värde är begränsad.

Om man har en hund som konstaterats ha infektion med Borrelia och även uppvisar kliniska symptom som är förenliga med klinisk sjukdom kan det vara indikerat att behandla. Det finns idag dåligt underlag för att definiera vad som är en optimal behandling av hundar med borrelios. Veterinären väljer den behandling som i dagsläget anses ha bäst effekt, det vill säga antibiotika. De flesta hundar svarar bra på behandling och återhämtar sig snabbt, ofta ser man effekt bara inom ett par dygn.

Fästing som kan vara smittad med Borrelia
Fästing som kan vara smittad med Borrelia

Källa: sva.se, Läkemedelverket, svf.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: