Stimuluskontroll på en helt ny nivå

Dinoståb

Här kommer det utlovade inlägget om stimuluskontroll, eller ordförståelse om man vill.

Vi arbetade med det i helgen på Canis klickertränarutbildning. Inte kunde jag föreställa mig att stimuluskontroll kan vara så komplext.

För det första kan man tro att man har stimuluskontroll eftersom man satt en signal på ett beteende, t.ex. sagt sitt varje gång hunden sätter sig ner. Men egentligen så är det kanske helt andra saker som kontrollerar beteendet, miljösignaler såsom om vi är i köket nära maten eller om vi är på appellplanen där vi brukar träna. Dels kanske vi alltid håller höger hand lite uppåt i luften när vi säger sitt eller liknande. Med andra ord så har vi i sådant fall absolut inte full stimuluskontroll på signalen ”sitt”.

När man lär in ett kommando som man vill ha full stimuluskontroll på är det otroligt viktigt att man försöker att hålla den signalen man vill ha kontroll på – i detta fall ordet sitt – konstant och sedan variera alla andra variabler, det vill säga ens egen position, ens kläder, miljön, tidspunkt på dagen etc. Man isolerar på så sätt den signal som man vill hunden ska respondera på. Då är man på god väg att få en bra stimuluskontroll.

Hur ska man då lära in en signal? Många gör det att när man börjar träna på ett beteende, t.ex. sitt, så säger man sitt redan från början, det innebär att hunden inte har en förståelse för själva beteendet samtidigt som vi presenterar signalen. Det kan dels resultera att hunden associerar ett felaktigt beteende med signalen och dels att hunden inte inte lär sig signalen speciellt bra eftersom den samtidigt fokuserar på allt annat den ska göra för att klara beteendet.

Med andra ord; forma beteendet först, när du har ett beteende som du är hyfsat nöjd med (obs: vänta inte för länge!) så är det dags att lägga på den signal som man vill ha, t.ex. ”sitt”.

1. Börja med att lägga på signalen samtidigt som hunden erbjuder beteendet frivilligt, t.ex. sätter sig ner.

2. Därefter så säger du signalen precis innan hunden är på väg att erbjuda beteendet frivilligt, precis innan hunden hunnit sätta sig. Du måste vara ganska så säker på att hunden tänker sätta sig, så arbeta mycket på frivilliga sättanden först.

3. När ovanstående fungerar bra är det en god idé att testa att hunden förstår signalen. Det vill säga att man ger signalen innan hunden hunnit påbörja beteendet. Det vill säga hunden ska sätta sig när du säger ”sitt”. I detta steg är det viktigt att generalisera beteendet, det vill säga isolera signalen så att det är den som hunden lär sig, inte andra signaler som vi pratade om tidigare. Det innebär att man måste träna på olika platser, när man har olika positioner, när man har olika avstånd till hunden, med olika störningar och liknande. Kan hunden sitt även om du står med ryggen till? Detta steg kan utvecklas hur mycket som helst. Använd fantasin!

4. Hittills har vi uppmuntrat frivilliga sitt, och i steg 3 även sitt på signal. Nu är det dags att stärka signalkontrollen på så vis att hunden endast får belöning om den sätter sig på signal, det vill säga inte om den sätter sig utan signal och inte om den inte sätter sig på signal. Hunden ska kunna vänta på att du säger sitt innan den sätter sig ner.

5. Sist men inte minst så måste hunden kunna skilja signalen från andra signaler, både på andra beteenden och nonsens-signaler som inte har någon betydelse för hunden. Hunden ska bara sätta sig på sitt, inte på ligg, plats, ok, stå, godis etc. Nu börjar det roliga, här kan man återigen utveckla det hur mycket som helst. Dels kan man öva på att hunden sätter sig på rätt signal, dels kan man träna flera signaler på en gång och låta hunden välja vad som ska göras. Kanske ha en handflata framme och ibland säga ”touch” och belöna nosdutt mot handflata och ibland säga ”sitt” och belöna sättandet.

När det kommer till signalkontroll så finns det otroligt avancerade övningar man kan syssla med. Lära hunden höger och vänster är ett exempel. Lära hunden skilja mellan olika föremål, kanske sina olika leksaker. Lära hunden luktdiskriminering, det vill säga skilja på olika dofter och markera rätt doft. Det finns också något som kallas ”Match To Sample” där hunden ska välja ut samma föremål som föraren. Se detta häftiga klipp:

Eller varför inte ”Do as I do” där hunden ska lära sig att härma föraren. Helt galet!

Tänk att stimuluskontroll skulle kunna vara så roligt! 🙂

 

2 kommentarer på “Stimuluskontroll på en helt ny nivå

  1. Bra stimulans för hunden…..skoj att få arbeta så tillsammans med sin hund…!!!

  2. måtte dele filmen din!! dette må nok jeg prøve ut 😀 så gøy!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: