Grundträningen i agility – vad den går ut på och varför det är viktigt!

hemsidaagilityfoundations

Grundträning är bland det roligaste man kan ägna sig åt. Jag älskar grundträning. I Canis Hundskola pratar man mycket om grundfärdigheter och det älskar jag. Tanken att hunden ska kunna grundfärdigheterna innan man går vidare till momentträning i lydnad är självklar för mig numera.

Grundfärdighetsträning har blivit stort innanför tävlingslydnaden. Nu har jag börjat nosa nyfiket på rallylydnad och även här ser vi en del fokus på grundfärdigheter.

Min huvudgren är ju dock agility. I agilityn är det nog så viktigt att fokusera på grundträningen. Något som faktiskt inte är helt ovanligt att man hoppar över. Man vill börja träna på hinder och handling och banor så fort som möjligt.

Jag vet för jag har gjort likadant själv. Just därför är jag oändligt tacksam att jag fått in min fot i Canis Hundskola och fått ett nytänkande när det kommer till hundträning. För man har allt att vinna på att träna in grunderna ordentligt – och även mycket att förlora  på att slarva med denna träning.

Vad innebär egentligen grundträning när det kommer till agility? 

För det första så finns det en sak som jag värdesätter otroligt högt, lek- och belöningsutveckling. Det är a och o för att få en hund med driv i och som är motiverad att jobba med dig. Belöningarna är motorn i träningen och motor är just vad man behöver till agilityn.

När detta är på plats, det vill säga att vi har en hund som älskar sina belöningar och älskar att leka med dig. Då är vi redo att börja gå vidare i vår träning.

Då kan man fundera på vad en agilityhund behöver bemästra. Bortsett från driv och fart så finns det en annan sak som en duktig agilityhund besitter och det är kroppskontroll. Det är först de sista året som jag har förstått vikten av denna viktiga grundfärdighet. Agilityhundar ska forcera banan samtidigt som de ska full kontroll på sin kropp och det är inte något som kommer per automatik. Jag vet för jag har en stor klumpeduns till hund med noll kroppskontroll och som inte alls har styr på kroppen, bara farten. Självklart kommer vi ingenstans i vår agilitykarriär. Vi har ju missat att träna något av det viktigaste, han vet inte att han har en bakdel också. Så något jag lägger stor vikt vid i grundträningen för en agilityhund är just kroppskontroll.

Dinoelefant

Vad måste mer en duktig agilityhund kunna? Något som blivit väldigt uppenbart för mig sedan vi fick Dino är att en agilityhund måste klara att underlaget rör på sig och att saker låter och smäller. Dels har vi gungan/vippen som både rör sig och smäller. En hund som inte lär sig att älska detta kommer förmodligen aldrig nå toppen. Dessutom om vi tänker oss en agilitytävling så innehåller den fladdrande tältdukar, dönande högtalare och högljudda människor. I grundträningen så föredrar jag att man tränar detta långt från agilitybanan. Gärna hemma på köksgolvet till att börja med, målet är att lära hunden älska ljud och rörelse, och att skapa detta på egen hand. Lyckas vi med detta så är gungbrädan sedan en piece of a cake. Dino är extremt ljudkänslig och vi har därför en lång resa framför oss. Men vi har alla förutsättningar att lyckas med en bra grundträning.

Fart och driv har vi redan konstaterat att det är viktigt, men det är inte tillräckligt med en hund som är driven och snabb. Hunden måste även ha stadga och självkontroll för att klara starter och kontaktfält till exempel. Därför är även detta något man behöver fokusera på i sin grundträning.

cropped-odinomvantlockande.jpg

Något av det som agilityn består av mest är hopphinder. Därför är en god hoppteknik en bra idé att fokusera på också. Här måste jag erkänna att min kunskap är bristande, hoppteknik är svårt. Men jag tror absolut att man tjänar på i längden att sätta sig in i hoppteknik-tänkandet och träna hoppteknik med sin hund emellanåt.

cropped-midsommar-2014-205.jpg

Sist men inte minst har vi det som många faktiskt ägnar sig en del åt innan de börjar träna på hinder, det vill säga torrhandling. Torrhandling innebär att man tränar på handlingsmanövrar utan agilityhinder. Man kan förslagsvis träna på cirkelträning, framförbyten och bakombyten. En god kunskap för detta redan innan man blandar in hinder gör allt så mycket enklare. Min erfarenhet är dock att just torrhandling är många duktiga på att träna.

Lekamera

 

Med andra ord så finns det många grundfärdigheter som en agilityhund bör besitta innan man går över på att träna på hinder och handling med hinder. Tyvärr upplever jag att många hoppar över detta viktiga steg med grundfärdigheter, vilket är synd, jag är övertygad om att förutsättningarna för att ens hund blir en riktigt duktig agilityhund ligger i hur noggrann man är med grundträningen.

Om du är nyfiken på grundträning för agility så kommer jag att instruera i en förberedande agilitykurs – Agility Foundations – i höst och det finns ännu platser kvar. 🙂

2 kommentarer på “Grundträningen i agility – vad den går ut på och varför det är viktigt!

  1. Grundträning är jätteviktigt men lätt att glömma bort. Själv tränar jag rallylydnad och försöker variera mellan skyltar/moment och grundfärdigheter.

  2. Jag är så omotiverad till träning just nu så jag skulle verkligen behöva gå din kurs… Synd att det är så långt bort! Har dock hållit en del foundationkurser själv så jag vet ju vad jag borde göra… Gick förresten en grundkurs i lydnad med Kaia, men det visade sig att vi kunde i princip allt, det var ju samma som vi gjort för att grunda agility 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: