Lugnande signaler

dog-licking-142024997

Till min praktiska examen i hundinstruktörsutbildningen så ingick det att hålla en kort lektion på 15 minuter. Jag blev tilldelad ämnet lugnande signaler, ett viktigt ämne som alla hundägare borde känna till. Därför tänkte jag att jag kunde delge min lektion även här i bloggen för er som skulle kunna vara intresserade.

Vad är lugnande signaler?

Lugnande signaler är de signaler som hunden använder som ”fredsmäklande” signaler, de talar om att hunden har vänliga avsikter och inte vill ha bråk. Dessa signaler används ofta i situationer som hunden av någon anledning upplever som hotfulla eller obehagliga. Det kan vara vid möten med andra hundar, när vi är lite krävande eller i en miljö som hunden inte är bekväm i. Signalerna kan användas vid kommunikation med både andra hundar eller människor men de används också för att lugna dem själva. De är universella och används av alla hundar över hela världen. De är speciellt viktiga för hunden eftersom de används för att undvika konflikter i flocken. Konflikter är förödande då de kan orsaka fysiska skador eller i värsta fall splittra flocken.

Varför lära sig om lugnande signaler?

Hundens språk består av en mängd olika signaler som involverar kroppshållning, ansiktsuttryck, öron, svans och rörelser. Hundar är duktiga på att uppfatta små detaljer såsom en snabb rörelse eller en liten skillnad i ansiktsuttryck. Hundar använder samma språk med oss människor som de gör med varandra, därför är det av största vikt att vi förstår deras signaler för att vi ska kunna kommunicera med dem och undvika missförstånd.

Om vi misslyckas med att se att hunden använder dämpande signaler till oss, och kanske till och med bestraffar hunden för att den använder dessa, kan det påverka vår relation till hunden. Risken är att hunden blir ängslig eller aggressiv p.g.a. den frustration den känner över att den inte kan göra sig förstådd. Vi vet ju själva hur frustrerande det är när vi försöker göra oss förstådda och mottagaren inte förstår oss. Risken är också att hunden slutar att använda sina lugnande signaler helt, även mot andra hundar, vilket bäddar för konflikter och hundmötesproblematik.

Om vi börjar använda lugnande signaler förstår vi hunden bättre och kan därmed bygga en bättre relation med vår egen hund, men vi kan även använda oss av dem själva i vår kommunikation med hunden. Till exempel när vi träffar på en osäker hund.

Vanliga lugnande signaler

Det finns omkring 30 olika dämpande signaler, de jag går igenom här använder i princip alla hundar, andra signaler är främst språkkunniga hundar som använder sig av. En hund kan använda flera signaler samtidigt och ett beteende som kan vara lugnande signal i en situation behöver inte vara det i en annan, t.ex. kan en hund gäspa för att den är trött. Det är viktigt att se till situationen.

 • GÄSPA
 • SLICKA SIG HASTIGT OM NOSEN – Används ofta av hundar vars ansiktsuttryck är svårare att tyda för andra hundar.
 • SMACKA/SMASKA
 • ANVÄNDA ÖGONEN – Då stirrande direkt in i ögonen upplevs hotfullt, så använder hunden ögonen som lugnande signal. Dennes ögon kan glida från sida till sida eller titta bort, eventuellt blinkar den också.
 • VRIDA BORT HUVUDET ELLER VÄNDA SIDAN/RYGGEN TILL – En vidareutveckling av att titta bort, helt enkelt ett förtydligande.
 • LEKSTÄLLNING – Frambenen i en bugning, om hunden står stilla i ett par sekunder i lekställning eller eventuellt går ner i lekställning för att direkt upp igen så vill den förmodligen bli vän med den främmande hunden. Om den rör benen från sida till sida är det ofta en lekinvit.
 • NOSA PÅ MARKEN – Ofta en hastig rörelse ned mot marken med nosen och sedan upp igen men ibland fortsätter den att nosa ett par minuter. Denna signal blir väldigt ofta missförstådd av oss människor.
 • LÅNGSAMMA RÖRELSER – Då snabba rörelser uppfattas som hotfulla, (vilket kan förklara varför många hundar upplever jobbare eller små barn skrämmande) används långsamma rörelser som en lugnande signal. Detta är också något som ofta missförstås av oss människor, hur ofta blir man inte irriterad om hunden kommer långsamt på inkallning när vi låter arga.
 • ”FRYSA” – En vidareutveckling av långsamma rörelser. Hunden fryser kroppen helt och står blickstilla.
 • SÄTTA ELLER LÄGGA SIG – Att sätta sig med ryggen emot kan man se om en annan hund gör hunden osäker. Att lägga sig ned används ofta av högrankade hundar när det är oro i flocken, för att lugna de andra hundarna i flocken.
 • GÅ I EN BÅGE – Då det framstår som hotfullt att gå rakt emot en annan hund går hunden ofta i en båge för att visa sin fredliga avsikt.

Vi kan också använda lugnande signaler

Vi kan också använda lugnande signaler för att göra oss mindre hotfulla, t.ex. när vi ska kommunicera med en osäker hund. Då kan vi till exempel använda långsamma rörelser, vrida bort huvudet eller titta bort eller om hunden är väldigt nervös, vända bort hela kroppen. Vi kan också gäspa eller smaska. Om vi måste gå fram till en främmande hund så kan det vara en bra idé att gå i en båge mot hunden. När vi kommer hem till någon med en osäker hund så kan vi sätta oss ner vilket upplevs mindre hotfullt än när vi står upp. När vi har en glad hund som hoppar på oss så kan vi vända bort kroppen för att lugna dem (det medför också att vi inte förstärker hoppandet med det den vill ha; uppmärksamhet).

Sammanfattning

Lugnande signaler används av hundar för att kommunicera sina fredliga avsikter och därmed undvika onödiga konflikter med andra individer. Och eftersom hundarna kommunicerar med oss som med andra hundar är det av största vikt att vi känner till dessa för att undvika missförstånd. Signaler som ofta missförstås av oss människor är långsamma rörelser, bortvänd kropp och nosandet. Om vi bestraffar hundens lugnande signaler så kan det medföra en osäker eller frustrerad hund. Om vi däremot använder oss av de lugnande signalerna kan vi själva lugna osäkra hundar och stärka vår relation till dem.

Vill du veta mer om lugnande signaler rekommenderar jag Turid Raagas bok ”I samspråk med hunden – lugnande signaler”, vars recension ni kan läsa här.

CalmingSignalsPoster

En kommentar på “Lugnande signaler

 1. Hej! Intressant läsning. Jag kan relatera lite till signaler som även andra djur använder. Till exempel katter som blinkar/kniper lite med ögonen för att visa behag och lugn. De kan även nosa runt på omgivningen för att låtsas ointresserade av något/någon samt visa att de inte är spända eller vill slåss. När Phoebe, vår iller, närmas sig ett större djur som hon inte vill ska flytta på sig eller känna sig hotat så rör hon sig verkligen i slow motion 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: