Hundens värld – om hur hundar uppfattar sin omvärld

När man lever tillsammans med en annan slags art på det sätt som vi gör med hunden är det viktigt att förstå hur denna andra art uppfattar världen. Många gånger så tar vi för givet att hunden uppfattar saker och ting på samma sätt som vi, men så är sällan fallet. Hunden har en helt annan sinnessammansättning än vad vi människor har. Det är inte alls konstigt egentligen. I vilken miljö man ska leva i, hur man ska fånga/inta sin föda, om man ska leva i flock eller ensamgående och så vidare, spelar roll för vilken kapacitet ens olika sinnen behöver. Många gånger tror jag att missförstånd mellan oss och vår hund kan undvikas om vi förstår lite mer av hur hunden uppfattar sin omvärld.

ally

Luktsinnet

Luktsinnet är det sinne som skiljer sig mest mellan oss människor och våra hundar. För oss är våra ögon viktigast för att kunna förstå vår omvärld men för hunden är nosen viktigast. Det är svårt för oss att sätta sig in i hur otroligt viktiga olika dofter är för våra hundar. Hos hunden upptar luktsinnet uppskattningsvis en tredjedel av hjärnan men hos oss upptar luktcentrum bara en tjugondel. Vi har endast mellan 5-10 miljoner luktceller medan en hund har omkring 220 miljoner luktceller, vilket innebär att de kan känna betydligt fler dofter än vad vi kan och att det endast krävs enstaka molekyler av en doft för att de ska känna den, medan vi behöver en större koncentration för att kunna lukta något.

Hundar är experter på att urskilja doftintensiteten på olika punkter vilket är viktigt för att kunna följa ett spår och avgöra varifrån doften kommer. Ni vet när man känner en dålig lukt som man inte kan lokalisera förrän lukten stinker ordentligt några dagar senare – det problemet skulle aldrig en hund råka ut för, de känner direkt varifrån olika lukter härstammar. De kan få ut information genom lukter som vi inte ens kan föreställa oss, vilket många gånger förklarar att hunden reagerar på ett för oss märkligt sätt utan någon (för oss) märkbar orsak. Vi lever i olika världar – i alla fall när det kommer till sinnena.

Något att tänka på när det kommer till luktsinnet är att det fyller en stor del av hjärnan hos hunden och därför kan luktintryck ibland blockera andra sinnesintryck med lägre prioritet. Föreställ dig detta scenario; hunden står och luktar på en luktfläck. Du kallar på hunden, den kommer inte utan fortsätter lukta och du kallar igen. Hunden reagerar fortfarande inte. Känns det igen? Många gånger blir vi irriterade för att hunden ignorerar oss. Men gör den verkligen den det? Kan det vara att den inte hör oss för att hjärnan har fullt upp med luktintrycken som den håller på att bearbeta? Om hunden inte rör på öronen alls har den förmodligen inte registrerat vår inkallning, och vi kan inte bli sura på hunden för något som sker per automatik i hjärnan. Men om vi däremot ser att hundens öron rör sig när vi kallar, då har den mest troligt hört oss men väljer att fortsätta lukta på denna intressanta doft.

Jag tänker ofta på det här med hur viktigt luktsinnet är för hundar och jag försöker att i största mån låta mina hundar stanna på promenaderna och lukta färdigt på olika spännande dofter. Det betyder så mycket för dem och det är en liten sak jag kan göra för min hund som fogar sig i min vardag. Många gånger ser jag hundägare på promenaderna som aldrig låter sin hund stanna och lukta, utan bara drar åt sig hunden så fort den visar intresse för att lukta någonstans. Och ännu värre – ibland ser jag hundar som inte visar ett minsta intresse av att lukta på promenaderna. Jag funderar över varför en hund har slutat visa intresse för att använda sitt största sinne som fyller en så stor del av hjärnfunktionen. Min slutsats är att hunden förmodligen har gett upp att försöka lukta, eftersom den inte tillåts att lukta i vilket fall som helst.

Fundera lite över det. Tänkt över hur du ser på världen med dina ögon. Tänk om någon beordrade dig att ”Sluta titta!” varje gång du ville stanna och titta på något vackert, viktigt eller intressant. Du fick bara titta på vägen framför dig eller runt i bostaden när du var hemma. Tänk så tråkigt liv du hade haft. Kanske något att fundera över – låt din hund få uppleva världen på sitt sätt. Genom dofter.

Förutom att bara gå och lukta lite förstrött på promenaden – som i ärlighetens namn inte kräver mycket hjärnkapacitet från hundens sida – så är nosarbete en viktig aktivitet för alla hundar. Hunden ska använda sin nos till att lösa problem – det är det den är skapt för. Jag har varit väldigt dålig på detta tidigare, och är fortfarande ingen expert. Men jag försöker tänka på att få in nosarbete på olika sätt i vardagen numera. Lägga spår i skogen, godissök på gräsmattan, låta hunden hämta ”tappade” handskar på promenaden, leta godis i trädstammar, leta upp maten som är gömd på olika ställen i lägenheten och så vidare. Numera finns det dessutom den nya hundsporten Nosework som är ett annat utmärkt sätt att låta hunden arbeta med sitt bästa sinne.

dinovalp6

Hörseln

Även hörseln är ett betydande sinne för hunden. Hundars hörsel är 4 gånger känsligare än vår. Fundera över vad det betyder i vardagen. När vi hör att husse är på väg in genom dörren så har hunden noterat det för länge sedan. När vi höjer rösten för att ännu en gång kalla på hunden som inte kommer är det ofta helt meningslöst. Hunden har hört oss första gången – om den inte har blivit blockerad men då spelar det ingen roll hur mycket vi höjer rösten eftersom hörselsinnet inte kan ta emot intryck för tillfället. Och när vi befinner oss i bullriga miljöer som vi finner jobbiga – hur obehagligt måste det då inte vara för hunden, som förutom att höra samma ljud som oss, dessutom hör många ljud som vi inte uppfattar.

Hundar hör nämligen betydligt mer högfrekventa ljud än oss. Vår övre gräns ligger på ca 20 000 Hz medan hundar kan höra upp till ca 40 000 Hz. Detta innebär bland annat att de kan höra de höga toner som smågnagare kommunicerar med. Men de hör även dovare och svagare ljud än vad vi gör. Hundar kan också särskilja ljud och lokalisera ljudkällor bättre än oss, mycket på grund av sina rörliga ytteröron som de kan använda sig av.

Freddy3

Synsinnet

Även synsinnet skiljer sig mellan hundar och människor. För det första så är hunden lägre än oss – så med ögonen närmre marken så begränsas deras synfält markant. Dessutom så skiljer sig placeringen av ögonen i ansiktet från oss – och även mellan olika raser. Hos oss sitter de placerade så att de riktar rakt fram och vi har ett synfält på ca 190 grader medan hundar har mer brett separerade ögon och på så sätt får ett bredare synfält. Det breda avståndet har dock en nackdel och det är att avståndsbedömningen blir sämre när överlappningen mellan höger och vänster ögas synfält är mindre. De har svårt att uppfatta detaljer, speciellt på avstånd – men i gengäld har de lättare att uppfatta rörelser.

Hundar har också en funktion i näthinnan (precis som många andra skymnings- och gryningsaktiva djur) som innebär att de har sex gånger så bra mörkerseende än vad vi människor har. Det är detta som gör att hundars ögon ofta blir röda när vi tar kort med blixt eller att rådjurets ögon lyser gröngula när de hamnar i strålkastarskenet från bilen. Däremot har vi lättare att snabbt anpassa oss till mörkret än vad hundar har. Med andra ord när vi kommer ut på kvällspromenaden är det hunden som ser sämst men efter några minuter så är hundens syn återställd och överlägsen vår i mörkret.

vision2

Hundar har också ett sämre färgseende än vad vi har, men att hundar bara kan se i svartvita nyanser är fel. De receptorer i ögat som ansvarar för färgseendet kallas tappar. Vi människor har tre olika slags tappar som är inriktade på de primära färgerna rött, blått och grönt vilket innebär att vi kan uppfatta en mängd olika färgnyanser. Hundar däremot har bara två slags tappar, och har svårt att skilja på röda och gröna nyanser. Däremot kan de uppfatta fler grå nyanser än oss.

Allt detta kan vara bra att tänka på när tränar och umgås med sin hund. Man kan tänka över vilken färg på träningskläderna/leksakerna/arbetsredskapen man väljer. Att inte placera apportbocken bakom en grästuva så att hunden inte ser den. Tänka på att placera sig så att man bryter av mot omgivningarna vid inkallningarna och eventuellt att man även rör sig för att underlätta ännu mer för hunden. Även om den säkert kompenserar det mesta med sitt förträffliga luktsinne.

maskros

Smaksinnet

Hundens smaksinne skiljer sig faktiskt inte nämnvärt från vårt, förmodligen eftersom vi båda är allätare. Vi kan uppfatta sött, surt, salt och beskt. Om vi däremot sneglar på katten istället så är de mindre känsliga för söta smaker – kanske för att frukt och bär inte ingår i deras naturliga kost.

Känselsinnen

Hundar har precis som oss sinnen för värme, kyla, smärta, tryck och beröring fördelade jämnt över kroppen. Det finns fler sinnesceller på tassar och i ansiktet än till exempel på skulderna, ryggen och länden (en av anledningarna till att vi veterinärer ger vaccinationssprutan i nackskinnet). Precis som hos oss kan saker och ting kännas mer om hunden förväntar sig obehag. Återigen något jag ser hos mina patienter. Hundar som är upptagna med något annat verkar inte känna sprutan medan hundar som är rädda och ängsligt tittar på den närmande handen kan skrika som om den blir torterad.

Detta var en kortfattad genomgång av hur hunden använder sina sinnen för att uppfatta sin omvärld och hur det skiljer sig från oss. Med kunskap om detta är det lättare att förstå sin hund och hundens beteende i olika situationer vilket gör att vi kan undvika många missförstånd.

9 kommentarer på “Hundens värld – om hur hundar uppfattar sin omvärld

  1. Det här med lukten är nog lite som med mig och bokstäver. Om jag ser bokstäver så läser jag dem. Kan inte låta bli. Ser direkt vad som står, inte bara bokstäverna i sig så att säga. Jag har lärt mig att för hundarna är promenaden TILL parken lika viktig som stunden I parken när de får gå lösa o nosa som de vill. De vill nosa även på vägen till parken alltså. Och numera får de det, jag har inte lika bråttom till parken längre, förut tänkte jag lixom att det var där det trevliga var, när de är lösa o strosar och luktar.

  2. Bra liknelse Åsa. Den ska jag ta med mig. Kul att träffa på dig över nätet igen. 😊

  3. Det här med hörseln, vilken källa har du på att de har 4 ggr känsligare hörsel än oss? Kan det inte vara så att de bara hör 4 ggr bättre än oss? Grannen tycker nämligen att barnen väsnas för mycket och påstår att hundarna blir ”störda” få de enligt henne har 100 ggr känsligare hörsel. Jag skulle bara vilja ha fakta för att kunna köpa det resonemanget:) Tack på förhand!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: