Tiga är silver, tala är guld – Pt 1

Nu ska jag skriva ett blogginlägg som jag hoppas kan få många att tänka i nya banor. Att använda muntliga signaler i agility har senaste åren varit kontroversiellt. Det pratas istället om att vi ska kunna springa agility helt tyst och endast använda oss av handling och kroppsspråk. Eftersom det är det som har störst inverkan på hunden. Hunden har en medfödd fallenhet att följa vårt kroppsspråk.

Och det är helt sant! Vårt kroppsspråk, det vill säga hur vi riktar vår kropp, vår placering och rörelse, kommer alltid ge den tydligaste informationen för hunden. Men vad gör vi om vår hund inte ser vårt kroppsspråk? När vi inte hinner med att visa rätt? Inte har möjlighet att jobba nära hindret för att visa att hunden ska svänga tajt? Vad gör vi när vi har en hund som är mycket snabbare än vad vi är? Oavsett hur fort vi springer och hur bra vi försöker planera vår handling så hinner vi inte i alla lägen.

Hundens GPS-system

Det är här verbala (muntliga) signaler kommer in. Att använda muntliga signaler innebär inte att vi slutar att använda kroppsspråk eller att vi inte måste lära oss handling. Tvärtom. Verbala signaler är bara ett komplement till vår handling. Det ger oss möjlighet att förbereda hunden på svängar, till distanshandling och att klara svåra situationer även när vi hamnar efter på banan. Tänk på era muntliga signaler som hundens GPS-system på agilitybanan. Vi klarar oss ofta utan en GPS. Vi kan ju bara följa skyltarna och komma fram till målet ändå. Men det är helt klart skönt med en GPS som talar om när nästa avfart är så att vi vet om vi ska vara uppmärksamma eller om vi kan dra på lite extra för att vi bara ska fortsätta på samma väg ett tag. Samma sak på agilitybanan. I de flesta situationer klarar vi oss utan muntliga signaler men i många lägen innebär det att hunden håller igen för att inte missa en ”skylt” (att vi gör ett byte till exempel) eller så håller de inte igen och missar avfarten (tar fel väg). Om de däremot tack vare sitt GPS-system (våra muntliga signaler) får veta när nästa avfart (sväng till exempel) är så kan de anpassa sin fart och få bättre väg. Jag är övertygad om att vi har mycket att vinna på att komplettera med muntliga signaler i vår agility.

freddyagility1

Tecken på otillräcklig vägledning från oss

Något som jag ser som ett tecken på att en hund behöver bättre information om vägen är en hund som frågar mycket. Det kan vara att hunden saktar in  för att inte välja fel hinder, att hunden tittar på föraren ofta, att hunden ofta tittar mot fel hinder, ofta tar fel väg eller att hunden får stora svängar. Allt detta tyder på otillräcklig information från vår sida. Det kan vara att vår handling inte är tillräcklig men det kan också vara att vår handling är bra men att vår hund är för snabb helt enkelt. Och att vi behöver komplettera med fler muntliga signaler.

En annan sak som vittnar om otillräcklig information är att vi överanvänder hundens namn. Att vi  kallar på hunden hela banan igenom, och inte på ett planerat sätt utan för att få hunden att svänga, att få hunden att inte ta hinder som den ska och så vidare. Det innebär att vår handling och/eller muntliga signaler är otillräckliga. Om hunden får bra information på banan så ska vi inte behöva kalla på hundens uppmärksamhet hela tiden. Våra muntliga signaler handlar då istället om att ge hunden information och bidrar till att den inte behöver titta mot oss.

agilitytema

Effektiva verbala signaler signalerar linjer

De muntliga signaler som de flesta använder sig av på banan är hindernamn, hundens namn (som uppmärksamhetssignal) och ”Här” (när vi vill att hunden ska röra sig mot oss). För många antal signaler ska man passa sig för, det förvirrar bara hunden och blir som till brus för hunden som då inte lyssnar. Det är iallafall något jag hört många gånger. Jag både håller med och håller inte med. Muntliga signaler kan mycket väl stjälpa mer än vad det hjälper. Särskilt om vi tjatar, inte ger dem i tid eller signalerna inte är meningsfulla för hunden. Tjatar vi sönder signaler så tappar de sin mening. Ger vi signalerna för sent så får vi stora svängar, rivna hinder och i värsta fall fel väg. Är de inte meningsfulla för hunden är det ingen vits alls med att använda dem. Men att ha en verktygslåda med väl inlärda och meningsfulla signaler är bara av godo!

Effektiva verbala signaler ger hunden information som den kan använda. De ger inte bara information om nästa hinder men även vägen efter nästa hinder. Det betyder att de talar inte bara om för hunden vilket nästa hinder är men hur de ska utföra det för att vara redo mot hindret som kommer därefter. Om vi tar ett hopphinder till exempel kan effektiva verbala signaler tala om för hunden om den ska hoppa utsträckt och fortsätta rakt fram efter hindret, korta ner steget något eftersom de ska svänga efter hindret eller om de ska korta ner steget mycket för att svänga tajt tillbaka över hinderstödet, antingen mot föraren eller bort från föraren. Samma hinder men fyra olika sätt att hoppa det. Det handlar alltså om att signalera linjer, istället för att signalera enstaka hinder. Detta resulterar i att hunden är mer säker på sin väg och kan anpassa farten på ett annat sätt, springa fortare helt enkelt. Och vi vill väl alla tjäna sekunder, tiondelar, hundradelar?

freddyagility3

Verbala signaler gagnar alla

Frågan är då vem som gagnas av effektiva muntliga signaler? Jag skulle vilja påstå att alla gagnas av att lära in några grundläggande verbala signaler och att fokusera på att informera om linjer istället för enstaka hinder. Svängarna blir tajtare, vägarna blir bättre och hunden blir ofta snabbare. Men självklart, desto snabbare du är desto mindre behov har du för verbala signaler. Du hinner ofta signalera svängar i tid och kan många gånger genom ditt kroppsspråk visa hunden linjen. Men desto större hastighetsskillnad det är mellan förare och hund, desto större är behovet för att muntliga signaler. För många är verkligheten sådan att enda sättet att styra hunden på banor av klass 2/3-nivå är genom att förlita sig på förståelsen för våra muntliga signaler.

För att avrunda vill jag poängtera att verbala signaler är ett komplement till tydlig handling, men ett underskattat sådant, och jag är säker på att vi alla har mycket att vinna på att börja fundera över våra verbala signaler. Uppföljningen till detta blogginlägg kommer att handla om vikten av att välja rätt verbala kommandon. Stay tuned! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: