Hundträning

hemsidahundtraning1För mig ska hundträning vara bland det roligaste som finns. Det ska vara glädjefyllt och upplyftande för både en själv och för hunden. Jag ser bra hundträning som något som stärker relationen till hunden och som ger oss båda en roligare vardag tillsammans.

Hundträning innebär allt från att lära hunden vardagslydnad till att träna inför SM. Hundträning är ett så enormt stort område att det alltid finns nya saker att utforska och upptäcka. Vilket är något av det roligaste, för då upptäcker och utforskar man även sin hund, sig själv och relationen mellan oss båda.

Hundträning är med andra ord inte bara det som sker på hundklubben eller när vi bestämt att nu ska det tränas hund. Hundträning sker hela tiden. Även om man inte alltid är medveten om det, så lär sig hunden något i varje interaktion med oss.  Det är inte alltid hunden lär sig just det vi hoppats på dock…

Oftast handlar hundträning mer om att träna oss själva. I många tillfällen behöver vi ändra vårt beteende för att kunna ändra hundens beteende. En viktig utgångskurs i mina kurser är just att göra ägaren medveten om sig själv och sitt beteende och hur detta påverkar hunden.

Man kan lära hunden nya beteenden på olika sätt. På mina kurser arbetar vi med belöningsbaserad hundträning. Vi lär in olika principer, moment och beteenden på ett lekfullt sätt så att hunden tycker det är kul och därför gärna engagerar sig i träningen. Fokus ligger på de beteenden som man vill ha istället för att lägga fokus på de beteenden som man inte vill ha. Högsta prioritet är att belöna önskvärda beteenden för att öka sannolikheten att dessa upprepas. Självklart kan man behöva markera att ett beteende är felaktigt vilket oftast görs genom att man tar bort det hunden vill ha (belöningen).

Det jag undviker i min hundträning, och därmed också på mina kurser, är att bestraffa hunden, det vill säga tillföra något som hunden tycker är otäckt, när den gör ett felaktigt beteende, eftersom det många gånger leder till en osäker hund som inte vet vad som förväntas av den utan bara att den gör fel. Dessutom bidrar det många gånger till en sämre relation mellan ägare och hund. Och sällan har jag varit med om att man måste bestraffa bort ett beteende, utan att det går det att träna bort det mer effektivt på ett belöningsbaserat sätt.

Något jag också lägger fokus på i min hundträning och på mina kurser är att hunden får tänka själv. En hund som får lär sig att den kan på egen hand blir en självsäker, kreativ och glad hund. Jag lägger stor vikt vid att hunden ska ha ett val och att vår uppgift när vi tränar vår hund är att belöna rätt val från hundens sida. Om hunden själv får komma fram till vad som är rätt medför det en djupare förståelse.

Jag  brukar jämföra det med att köra bil. Om vi ska köra till en ny plats som vi aldrig besökt förut och kör efter en annan bil eller följer slaviskt en GPS, kommer vi förmodligen inte hitta dit på egen hand nästa gång. Men om vi istället får använda en karta eller vägbeskrivning och därför kollar in omgivningarna under vägen, så kommer vi mest troligt ha mycket lättare att hitta dit även nästa gång även utan karta eller vägbeskrivning.

Likadant upplever jag det är med hundar. När de själva listat ut vilket beteende som ger utdelning så vill de gärna upprepa det igen och beteendet är snart säkert. Men om vi visar och lockar för mycket är det ofta svårt att få dem att förstå vad det är de ska göra eftersom de är så upptagna med att titta på oss och våra händer. Sen kan man i vissa situationer, och med vissa individer, behöva hjälpa hunden på traven, men oftast går det bra att snabbt arbeta bort hjälpen därefter.

hemsidahundtraning2