Handling för Nybörjaren

hemsidaagilitygrund

”Handling för Nybörjaren” är en kurs för dig som är ny i agilityns värld eller som behöver backa några steg för att befästa grunderna i din handling. Kursen är uppdelad i fyra delar som arrangeras under fyra olika lördagsförmiddagar med 2 veckor mellanrum. Under var och en av dessa fyra förmiddagar får kursdeltagarna en ordentlig genomgång av de grundläggande handlingsmanövrar som man använder sig av på en agilitybana. De fyra förmiddagarna har följande teman som du kan läsa mer om nedanför; ”Framförbyten – Grundstenen i din handling”, ”Bakombyten – konsten att styra hunden även när man ligger steget efter”, ”Blindbyten – för den djärve” och ”Ut i verkligheten – att veta hur man ska handla när”.

Mellan varje kurstillfälle har kursdeltagarna möjlighet att träna på övningarna hemma med hjälp av det framarbetade kursmaterialet som kursdeltagarna får tillgång till online. På detta vis har man som kursdeltagare också möjlighet att ställa frågor och få hjälp med sin träning även mellan kurstillfällena.

Kursen är bland annat inspirerad av den kanadensiske hundtränaren Susan Garrett och hennes handlingssystem Handling 360. Ett handlingssystem som bygger på en noggrann grundträning och en djup förståelse hos hunden för både våra kroppsliga och verbala signaler.

Förkunskaper: Kursen passar dig som är nybörjare i agility, oavsett om du precis gått en nybörjarkurs eller om du redan börjat tävla. Eller om du tycker att du behöver uppdateras på grunderna i handlingen. Hunden ska kunna springa kortare kombinationer med tunnlar och hopphinder. Är du osäker på om kursen är på rätt nivå för dig och din hund, tveka inte att maila och fråga. Hunden ska vara minst 12 månader gammal och vaccinerad enligt SKK’s rekommendation. Hunden ska kunna träna samtidigt som andra hundar inne i en träningshall.

FRAMFÖRBYTEN – GRUNDSTENEN I DIN HANDLING

Under kursens första del så kommer vi fokusera på den handlingsmanöver som är bland den mest välanvända och grundläggande i agility; framförbytet. Framförbytet har utvecklats under årens lopp och finns nu i många former med olika namn såsom tvingat framförbyte, serpentiner och threadle. Men om man bemästrar framförbyte fullt ut så är de olika formerna också lättare att lära sig. Vi kommer reda ut begreppen och grundligt genomgå de olika formerna för framförbyte.

BAKOMBYTEN – KONSTEN ATT STYRA HUNDEN ÄVEN NÄR MAN LIGGER STEGET EFTER

Under denna halvdag kommer vi lära oss kosten att få till offensiva bakombyten. Man kan inte alltid vara före hunden på banan och därför är det viktigt att man även lär sig styra hunden även när man ligger efter hunden. Detta är svårare än många tror och det är viktigt att hunden är signalkänslig och responderar på förarens kroppspråk. Och för föraren är det viktigt att våga vara offensiv och att tajma bytet på bästa sätt. Vi kommer arbeta med bakombytet på djupet eftersom det är ett av de svåraste bytena att få till i agilityn.

BLINDBYTEN – FÖR DEN DJÄRVE!

Denna förmiddag handlar om blindbyten. Blindbyten har blivit det nya svarta i agilityn. Blindbyten sparar ofta tid och finns  i olika former med olika namn såsom jaakko-sväng och tysk-sväng. Det är dock inte helt lätt att ta steget att våga vända ryggen mot hunden ute på banan, och om man inte är tydlig i sina signaler är risken att hunden försvinner över fel hinder bakom ryggen på en. Därför ska vi denna söndagsförmiddag nöta blindbyten i dess olika former och bli riktigt djärva ute på banan!

UT I VERKLIGHETEN – ATT VETA HUR MAN SKA HANDLA NÄR

När vi kommer till den sista delen på kursen handlar det om att sätta ihop det hela. När man har styr på de olika handlingsmanövrarna i agilityn så kan det tyckas att man är redo för verkligheten, det vill säga agilitybanorna. Men så lätt är det inte alltid. För hur vet man i vilka situationer ska man välja vilket byte? Och om man kan ta olika väger runt ett hinder, hur ska man då tänka för att välja rätt väg? Vilken handlingsmanöver passar egentligen bäst för mig och min hund för att få bästa vägen? Under denna avslutande förmiddag så kommer vi att bena ut det hela så att ni känner er tryggare med ert handlingsval ute på banorna.

Intresseanmälan inför nästa uppstart görs till ida(a)agilida.se. Ange namn, telefonnummer, hundens namn, ras samt ålder. Information kommer att skickas ut när det är klart med nästa kursstart.

agilitytema

En kommentar på “Handling för Nybörjaren

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: